Journalistik

Søren Vejby har skrevet for Villabyerne, Frederiksberg Bladet, Sceneliv og Alt for damerne.

Herunder følger en reportageartikel, som kun er udgivet her på sitet.

Den Tredje Mand

Bjørnlund fik en skulderskade og byttede med Berthelsen, men Berthelsen vrikkede om. Brygmann sprang til, men under første prøve bankede han baghovedet til blods. Der er Koks i Kulissen på Det Kongelige Teater. Både på og bag scenen.

Af Søren Vejby

”Jeg møgede hovedet lige op i en spids,” forklarer Lars Brygmann med fagter til de sortklædte sceneteknikere, der står i en rundkreds omkring ham.

Lars Brygmann er mødt ind tidligt i dag. Han har allerede klædt om. Selv om han er 58 år gammel, ligner han lidt en lille dreng i Carsten Bjørnlunds kostume. Især den lyserøde skjorte er mindst to numre for stor.
”Men bare rolig,” siger han og tager sig til nakken. ”Det bløder ikke mere. Jeg er okay nu.”

Et stykke i et stykke

Koks i Kulissen er skrevet af den engelske dramatiker Michael Frayn i 1982. Farcen er bearbejdet af dramatiker Line Knutzon og handler om en talentløs skuespillertrup, der opsætter forestillingen Klædt af til skindet.

Publikum følger både prøverne på scenen og intrigerne bag scenen. Forestillingen er et virvar. Skuespillerne render op og ned ad trapper og ind og ud af døre i ét væk. Alt drejer som timing.

”Det er ren matematik,” siger Anders Berthelsen.

Hovedrollen blev først spillet af Carsten Bjørnlund. Og præstationen var en stuntman værdig. Bjørnlund fik døre i hovedet, røg direkte igennem væggen og var ude og svæve midt på scenen hængende i et gelænder, der gik løs.
Men en uge efter premieren gik det pludselig galt.

Carsten Bjørnlund, Lars Brygmann og Anders W. Berthelsen. Foto: Søren Vejby

Bytter roller

På vej op ad scenens trapper med hænderne fulde af kæmpestore hvide papkasser snublede Bjørnlund pludselig. Han faldt direkte ned på skulderen. Publikum troede, det var planlagt og skreg af grin.

Bjørnlund blev i rollen og, med kroppen fuld af adrenalin, spillede han ufortrødent videre.

Men et par dage senere kunne skulderen ikke mere. Med massive smerter måtte han stoppe midt i en forestilling. Dramatiker Line Knutzen kom hurtigt op med en plan. Hvad med om Berthelsen og Bjørnlund bare byttede roller?

Efter bare seks dage manglede holdet kun en sidste gennemspilning, før de igen var klar til at have publikum i salen.

Anders Berthelsen løb stærkt op ad trapperne med de hvide papkasser, der blokerede for hans udsyn. Pludselig vrikkede han om med et hyl og måtte stoppe. Venstre fod var forstuvet. Det Kongelige Teaters opsætning af Koks i Kulissen var tilsyneladende ved at kokse fuldstændig.

Men at lægge forestillingen ned kom aldrig på tale.

Brygmann træder i karakter

Det stjernespækkede cast bestående af blandt andet Birthe Neumann, Peter Plaugborg, Lene Maria Christensen, Jens Jørgen Spottag og Anders Berthelsen, nu med stok, står alle klar på scenen. I morgen går hele holdet på en uges ferie.

Med undtagelse af Lars Brygmann. Han skal øve.

Den nu rolleløse Bjørnlund sidder midt i salen med en kop sort kaffe og en notesblok. Han har overtaget instruktørstolen fra Nikolaj Cederholm, der allerede umiddelbart efter premieren gik i gang med nye projekter.

Brygmann kæmper sig bravt igennem arrangementet. Han løber op og ned ad trapper og ind og ud af scenografien.
”Fedt, Lars,” råber Bjørnlund til ham. ”Det dér kunne jeg sgu aldrig rigtig få til at fungere.”
Lars Brygmann får en dør i hovedet, gynger i det løse gelænder og flyver gennem væggen.

The show must go on

Der var 13 planlagte forestillinger tilbage og et muligt tab på mere end halvanden million kroner, hvis skuespilchef Emmet Feigenberg ikke kom op med en løsning. Sammen med Cederholm fandt han på at kontakte Lars Brygmann. Vel at mærke uden at vide om Lars overhovedet havde tid.

Brygmann faktisk havde hul i kalenderen. Og han savnede at spille teater. Da telefonen ringede og Feigenberg ud af det blå tilbød ham at overtage hovedrollen i Koks i Kulissen, blev han begejstret. Han sagde straks ja.

Men under sin første prøve bankede han baghovedet op i et gelænder. Han blev svimmel. Prøven blev aflyst. Alle holdt vejret. Men Lars forsikrede blødende sine kolleger om, at han ville blive klar igen i løbet af få dage.

Næsten fejlfrit

Lars Brygmann går pludselig i stå midt på scenen. I hænderne er de hvide papkasser. Han kigger på Bjørnlund nede i salen.
”Arj, Carsten, hvad er det for et arrangement du har lavet hér?”
”Ja, det ved jeg sgu ikke.”
”Hvordan gør man med de kasser?”
”Ja, det er jo det, der har dræbt os alle sammen.”

Lars skruer lidt ned for tempoet. Det lykkes ham at komme igennem prøven uden at komme til skade.
”Det var ærgerligt, der ikke var publikummer, når nu det gik så godt,” joker han.

Skuespillere og teknikere ønsker hinanden god ferie og forlader teatret.

I kulissen står Lars Brygmann alene tilbage og sveder i sit lidt for store kostume. Med læsebriller nærstuderer han manuskriptet. Der er pludselig helt stille omkring ham.

”For helvede,” udbryder han. ”Mine ting ligger stadig inde i salen!”

***

Den 26.01.2015         Koks i kulissen har premiere på Store Scene i Skuespilhuset på Det Kongelige Teater
Den 05.02.2015       Carsten Bjørnlund kommer til skade under sin niende forestilling.

Fem forestillinger bliver efterfølgende aflyst.

Den 11.02.2015       Bjørnlund går igen på scenen, men må afbryde midt i forestillingen.

Det bliver besluttet, at Carsten Bjørnlund og Anders Berthelsen skal bytte roller, da Berthelsens rolle ikke er fysisk krævende.

Den 19.02.2015       Anders Berthelsen vrikker om under sin sidste prøve, før der igen kommer publikum på.
Den 22.02.2015       Lars Brygmann siger ja til at overtage rollen.

Brygmann og resten af holdet undgik yderligere uheld, og Koks i Kulissen kan igen ses på Det Kongelige Teaters Store Scene i Skuespilhuset fra fredag den 13. Marts.

Reportagen er fra Lars Brygmanns første gennemspilning med holdet den 27.02.2015